Optometrie

Oogmeting

Twijfelt u wel eens aan de scherpte van uw ogen, bijvoorbeeld bij het lezen of tv-kijken, in de auto of achter het beeldscherm, in de bioscoop of in het theater? Kom dan naar DE BOETIEK oog en design voor een gratis en geheel vrijblijvende oogmeting. Dat verplicht tot niets, maar kan wel eventuele twijfels wegnemen of juist aanleiding zijn om voortaan met een goede bril (of een paar contactlenzen) prettiger te zien. Lijkt het wel eens of de letters van een boek of krant steeds waziger worden? En het display van de mobiele telefoon of digitale camera minder scherp? Dan komt misschien een leesbril of computerbril in zicht. Maar wat nu als u al een bril draagt, voor veraf? Dan is een bril met multifocale glazen van DE BOETIEK oog en design dé oplossing, want daarmee ziet u op alle afstanden weer comfortabel scherp. Kom langs in de winkel en we gaan samen op zoek naar de beste kijkoplossing voor al uw wensen.

Er zijn verschillende soorten medische oogscreeningen die gedaan worden door de optometrist.

Er was een tijd dat uitsluitend een oogarts de oogonderzoeken deed. De opticien zorgde voor de correcte uitvoering van het recept voor een bril en/of contactlenzen. Maar al een behoorlijk aantal jaren zijn er ook optometristen. Een optometrist is een erkende professional binnen de eerstelijns oogzorg die de zorg voor uw ogen op zich neemt.

Aan een optometrisch onderzoek zijn kosten verbonden. Veel mensen denken dat de kosten van het bezoek aan uw oogarts vergoed worden door de zorgverzekeraar. Maar de kosten vallen onder het eigen risico van uw basisverzekering.

De optometrist werkt als zelfstandige beroepsbeoefenaar in de 1e lijns gezondheidszorg. Vaak zijn kosten voor een controle veel lager wanneer u daarvoor naar de optometrist gaat. U heeft geen verwijsbrief van uw huisarts nodig voor een bezoek aan de optometrist.

Wat is cataract of grijze staar? Bij cataract, ook wel grijze staar genoemd, is de ooglens vertroebeld. Waardoor het zicht geleidelijk aan slechter wordt. Het is een leeftijdsgebonden oogaandoening dus vrijwel iedereen krijgt daar min of meer mee te maken. Zo ontstaat cataract Cataract ontstaat als de chemische samenstelling van de ooglens veranderd. In het begin kan de scherpte nogal wisselen. Soms ziet men dubbel met een oog. Soms is het zien met weinig licht nog goed Soms is er veel licht nodig om nog redelijk te kunnen zien. Het komt voor dat door de toename van de staar, de leesbril niet meer nodig is.

Oog

Hoe is staar te behandelen: Deze vertroebeling van de ooglens is alleen door middel van een operatie te verhelpen. Maar zolang er geen problemen zijn, is een cataract operatie niet nodig. Hoewel in enkele situaties de staaroperatie wat vroeger wordt uitgevoerd, om een andere oogaandoening tegelijkertijd te behandelen. Glaucoom is daar een voorbeeld van. De staaroperatie: Bij een cataractoperatie wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Zo’n operatie wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Wanneer u ’s morgens geholpen wordt, dan kunt u ’s middags weer naar huis. Daarmee een nagenoeg probleemloze operatie, waarbij u binnen enkele dagen weer veel beter kunt zien. Soms wordt na de operatie het lenskapsel troebel, men noemt dit ook wel  ‘nastaar’. Dit is snel en eenvoudig te behandelen met behulp van een laser.

Wat zijn de kenmerken van een droog oog? Droge ogen zijn vaak aan het einde van de dag meer merkbaar. Door deze droogte voelen de ogen vaak branderig en/of zanderig aan, u krijgt last van jeukerige ogen. De ogen worden rood, gevoeligheid voor het licht neemt toe en in de meeste gevallen gaat u hierdoor ook minder scherp zien. De klachten nemen vaak aan het einde van de dag toe. Bij serieuze vormen, kunnen droge ogen de kwaliteit van uw dagelijks leven danig verstoren en beïnvloeden.

droge-ogen-maar-welke-oogdruppels-moet-ik-kiezen

Van droge en pijnlijke ogen kunt u behoorlijk veel last ondervinden, of u nu wel of geen contactlenzen draagt. Aan het einde van de (werk)dag nemen de klachten toe. In eerste instantie kunt u dit probleem nog wel met een kunsttraan of bevochtigingdruppel of ooggel oplossen, maar neemt de irritatie toe dan wordt het tijd voor een professionele aanpak.

Wat is glaucoom? Glaucoom is een oogziekte waarbij de verbindingsvezels met de hersenen, de zogenaamde zenuwvezels, defect raken. Hierdoor ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld die langzaam aan groter worden als deze aandoening niet behandeld wordt. Vaak merkt u zelf pas iets van de ziekte wanneer u minder gaat zien doordat de blinde vlekken elkaar gaan overlappen. Komt het in uw familie voor, wees dan extra voorzichtig en laat uw ogen regelmatig door de optometrist controleren. Er zijn prima behandelmethodes, maar schade die ontstaat is is vaak niet meer te herstellen.

Wat is een cyclorefractie? Een cyclorefractie meting, is een oogmeting door de optometrist, orthoptist of oogarts, waarbij de ogen vooraf door middel van druppels, volledig ontspannen worden. De ogen komen met deze druppels in een volledige ruststand. Daardoor worden onjuistheden in de oogmeting door verkramping en overmatige inspanning van de ogen voorkomen. Vaak word dit bij kinderen toegepast, maar kan ook bij ouderen gebruikt worden met hoofdpijnklachten Een kleine greep uit de klachten die aanleiding kunnen zijn voor een cyclorefractie;

 • Veel hoofdpijnklachten, vooral aan het einde van de dag.
 • Meer klachten na langdurig lezen, computer of tablet gebruik.
 • Leesbril noodzakelijk op jonge leeftijd.
 • Telkens sterker worden van de (min) bril voor veraf.
multifocaaloptiek-raave-slide-oogmeting-1.2560x1100x1

Wat is macula degeneratie? Blindheid en slechtziendheid op latere leeftijd van mensen in de Westerse wereld wordt voornamelijk veroorzaakt door maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea of gele vlek. In de macula, bevinden zich de meeste kegeltjes. Dit zijn de cellen die kleur en contrast kunnen waarnemen. Met de macula zien we dan ook het scherpst, wat bij lezen, tv kijken, autorijden etc. van groot belang is. Met het ouder worden, wordt de voeding van de macula wat minder, daardoor sterven de kegeltjes af, zodat er op deze plekken niet meer goed kan worden gezien. Leeftijdsgebonden macula degeneratie word ook wel leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD) genoemd, is een zeer veel voorkomende oorzaak van onomkeerbaar gezichtsverlies bij personen ouder dan 50 jaar. De risicofactoren:

 • Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor LMD.
 • Roken heeft tot gevolg dat de hoeveelheid beschermende antioxidanten in het lichaam afneemt .
 • Vrouwen hebben meer kans op LMD, als gevolg van een lagere oestrogeenspiegel (een hormoon in het bloed) na de menopauze.
 • Arteriële hypertensie
 • Zwaarlijvigheid
 • Erfelijkheid
 • Chronische blootstelling aan licht (Draag dus altijd een beschermende bril wanneer u in aanraking komt met UV lichtbronnen ( Zonlicht, zonnebank etc.)
 • Tekort aan vitaminen en mineralen
 • Alcoholgebruik
Groene-groenten

Behandeling van LMD: LMD kan niet genezen. Wel zal men proberen om de achteruitgang af te remmen of te stoppen. Bij de ‘natte’ vorm wordt vaak een laserbehandeling of fotodynamische therapie voorgesteld. Tegenwoordig is de ‘natte’ vorm ook goed te behandelen met intravitreale injectie (injectie in het oog (Macugen, Lucentis en Avastin).

Wie zorgt er voor zijn ogen? Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%. In Nederland zijn er verschillende types contactlenze op de markt gebracht, die een remmende werking hebben op bijziendheid. Wat is bijziendheid? De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit komt omdat de afbeelding waar je naar kijkt niet óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.

De risico’s Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen 6 en 17 jaar. Onderzoek toont aan dat mensen met een min-sterkte tussen de -5,00 D en -7,00D ruim 20 keer meer risico hebben op netvliesloslating. Ook het risico op glaucoom, staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.

Wat kan ik voor mijn kind doen? Helaas is bijziendheid nog niet te genezen. Wel kan de specialist een aantal behandelingen aanbieden die bijziendheid afremmen: dit heet myopie management(myopie = bijziendheid). Door op tijd met myopie management te beginnen kan bijziendheid zoveel mogelijk worden tegengegaan. De verschillende mogelijkheden voor myopiebehandeling zijn: MISIGHT 1 dag lenzen: Dit is een zachte daglens speciaal ontwikkeld voor myopie therapie. Deze lens is makkelijk te gebruiken en heeft weinig onderhoud nodig. BYO premium MC: Dit is een zachte 3 maandelijkse lens die speciaal geleverd word voor myopie management. Dankzij het unieke profiel is de lens erg geschikt voor hogere sterktes. Dreamlite MC nachtlenzen: Dreamlite MC nachtlenzen zijn zogenaamde ‘ortho-k’ lenzen: ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt ze ‘s nachts tijdens de slaap. Dit type lens wordt speciaal gemaakt voor myopie management.

Doordat de ogen niet goed samenwerken, ligt het brandpunt van het ene oog net niet op het brandpunt van het andere oog. Dit veroorzaakt wazig zicht, onrust, vermoeidheid en nog tal van andere klachten. Wat er dus eigenlijk gebeurt bij iemand die fixatie disparatie heeft op het moment dat hij/zij zich een beeld probeert te vormen van bijvoorbeeld dit artikel, is dat het beeld van het linkeroog niet goed samenvloeit met dat van het rechteroog. Hierdoor blijven de twee beelden eigenlijk los van elkaar bestaan in plaats van één te worden, zoals dat bij mensen die deze afwijking niet hebben het geval is. De verschillen zijn in principe niet zo groot dat er sprake is van dubbelzien, maar dit heeft wel een wazig zichtveld tot gevolgd.

Meest belangrijke symptomen: De lijst van symptomen en bijkomende problemen is erg lang, dit komt doordat het ene symptoom vaak de ander veroorzaakt. Ook zorgen bepaalde symptomen voor meerdere gevolgen. Het is niet mogelijk om ze hier allemaal te noemen, maar deze lijst is zo volledig mogelijk waarin in ieder geval de meest voorkomende problemen wel aan bod komen. nu eerst een rijtje met de belangrijkste symptomen:

 • Leesproblemen: Dit varieert van snel vermoeid zijn, wazig zicht, last van branderige ogen hebben en hoofdpijn krijgen tot totaal niet meer kunnen lezen doordat de ogen niet in staat zijn om de letters scherp te krijgen. Langdurig lezen is hierdoor niet haalbaar.
 • Problemen met schrijven: Slordig, onregelmatige spaties en niet op de lijntjes. Niet in staat om horizontaal in een rechte lijn te schrijven.
 • Vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid en soms zelfs misselijkheid tijdens het lezen of andere dingen die veel van de ogen vragen. (Dit gaat met name om nabije werkzaamheden) De klachten nemen toe naarmate de tijd verstrijkt.
 • Verstoorde balans, slecht evenwicht
 • Verkeerde oog-hand coördinatie
 • Slecht ruimtelijk inzicht
 • Geen diepte kunnen zien en moeite hebben met snelheden inschatten, bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens (bal)sporten.